Beş Adalar veya Beş Adalar, Antalya ili, Kumluca ilçesi sınırlarında bulunan adalardır. Mavikent beldesinin, Karaöz Mahallesinde bulunan Gelidonya Burnu'un denizdeki devamı niteliğindedir. Adalarda yerleşim bulunmamaktadır.
Antalya Kemer ilçesi yakınlarında bulunmaktadır. Tekirova sahillerinde ve isimleri Martı, Mağara, Piknik ve Küçük Ada olan dört ada vardır. Küçük Ada, Piknik Adası'nın arkasında kaldığı için sahilden görünmez. Üç Adalar, Antalya'nın batısında yer alıp, dünya kriterlerine uygun nadir dalış merkezlerinden birisidir. Bu dalış merkezi su altının zenginliklerini keşfetmek isteyen insanların uğrak yeri olmuştur.
Kekova, Antalya ilinin Demre ilçesi yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarındaki küçük, kayalık bir adadır. Kaynaklara çoğu kez "Kakava" diye geçmiştir. 4.5 km²'lik yüzölçümü olmakla birlikte bu adada kimse yaşamamaktadır. Üzerinde pansiyonlar ve kafeler bulunan ve teknelerle ulaşım sağlanan kısım adanın karşı kıyısında, ankara'ya bağlı Kaleköy' dür. İtalyan işgalinden sonra adanın hangi ülkeye ait olacağı konusunda Türkiye ve İtalya arasında bir süre uzlaşılamamış, daha sonra ada 1932 yılındaki anlaşma ile Türkiye'ye bırakılmıştır
Sıçan Adası, Antalya Kaleiçi Yat Limanı’na 10 km. mesafede, Konyaaltı ile Beldibi arasında yer alıyor. Dalış tutkunlarının fazlasıyla ilgisini çeken ada, tekne ve yat turizminde de üs bölgelerden biri.
Gölün en derin yeri günümüzde 7 m. dir. Suda bulunan ve göle yeşil renk veren tortular gölün dibinin görülmesini engellemektedir. Kovada Gölü Milli Parkı içerisinde eski medeniyetlere ait hiçbir emare bulunmamakla birlikte yakın çevresinde tarihi ve arkeolojik değeri çok yüksek önemli sahalar mevcuttur. Kovada Gölü, Greko-Romen Psidyasına çok yakındır.
Jeolojik olarak karstik bir yapıya sahip olan milli parkın en önemli kaynak değerlerinden biri; Pınar Gözü Mağarası'dır. Bir diğer önemli kaynak değeri Beyşehir Gölü ve adalardır. Milli Park flora ve fauna yapısıyla da dikkat çekmektedir. Milli Park içinde 201 adet endemik bitki türüne rastlanmıştır.
Batı Torosların Genç Dağlar kuşağını içine alan yörenin jeolojik yapısı genellikle kalker ve serpantin kayaçlarından meydana gelir.Olympos'un birkaç km batısındaki dağlık arazide kalker ve serpantin formasyonları kontağındaki çatlaklardan çıkan ve "Likya'nın Sönmeyen Ateşi" diye adlandırılan doğalgaz yüzyıllardır yanmakta ve Bellerophontos mitosuna Chimaira (Yanan Taş) adıyla geçerek yöreye mitolojik değer kazandırmaktadır.
Güllük Dağı'nın sarp kayalıkları, duvarları 600 m'ye kadar yükselen Mecine Kanyonu en önemli jeolojik kaynak değerleridir.
Bölgenin kil, kumtaşı, konglomera ve kalker kayaçlarından meydana gelen jeolojik yapısı karstik yer şekillerinin oluşmasına imkân sağlamaktadır. Milli parkın ana kaynağını oluşturan Köprü Irmağı'nın, Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi, 14 km uzunluğu ve 100 m'yi aşan duvarlarıyla ülkemizin en uzun kanyonudur.
Yatay ve kısmen aktif bir mağara sistemi olan Altınbeşik Mağarası adını üst kısımda yer alan Altınbeşik Tepesi'nden almaktadır. Torosların bu bölgesi hem jeolojik hem de jeomorfolojik yönden çok karışık bir yapıya sahiptir. Tersiyer ortalarında meydana gelen şiddetli kıvrımları, bu dönemin sonunda şiddetli dikey yükselmeler izlemiştir. Jeolojik bindirmeler, büyük kırıklar ve derin kazılmış vadiler bu hareketli jeolojik geçmişin sonucudur.
Milli parkın ana kaynak değerlerini, 1000-1100 m. yükseklikte ve oldukça dik vadi yamaçlarına sahip Saklıkent Kanyonu oluşturmaktadır. Özellikle Saklıkent Kanyonu içerisinde, bazı kesimlerin, karstik tünellerin çökmesi sonucu, kanyonun oluşumuna katkıda bulunduğu gözlenmektedir.
Antalya'nın 30 km. kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5-6 km. uzaklıkta bulunan Yağca köyü sınırları içinde bulunur. Türkiye'nin en büyük doğal mağaraları arasında yer alan Karain Mağarası, önünde bulunan traverten ovasından 150 m., denizden ise 430-450 m. yüksekliktedir.
Mağara, Alanya’nın içinde ve deniz kıyısında bulunmaktadır. Merkeze 3 km. uzaklıktadır. Toplam uzunluğu 30 m. olan mağara; kuru ve yatay mağara tipindedir. 200 m’lik bir alanı kaplamaktadır.
Alanya merkezinin 12 km. doğusunda bulunan Cebereis Dağı’nın yamacındadır. Dim Mağarası, Türkiye'nin en güzel mağaralarından biridir. Alanya'ya yakın olması ve çevrenin piknik yerleri ve ormanlarla kaplı olması nedeniyle ziyarete uygundur. Tarih öncesi ve tarihi devirlerde insanlar tarafından barınak olarak kullanılmasından dolayı çevre halkı tarafından "Gâvurini Mağarası" olarak adlandırılmıştır.
Akseki ilçesine bağlı Ürünlü köyünün doğusunda derin ve sarp Manavgat Vadisi’nin batı yamacında bulunur. Köydeki mağaraya ancak bir saatlik yürüyüşle gidilebilir. Toplam uzunluğu 2500 m. olan mağaranın girişe göre en yüksek noktası 101 m’dir.
Antalya’nın 45 km. kuzeyinde yer alır. Mağaraya, Antalya-Burdur karayolundan Camiliköy-Ahırtaş köyleri üzerinden ulaşılır. Türkiye'nin en geniş ağzına ve tek parça olarak en büyük galerisine sahip bir mağaradır.
Zeytintaşı Mağarası, Antalya'ya bağlı Serik ilçesinin 15 km. kuzeyinde bulunan Akbaş köyünün Gökçeler Mahallesi’nin güneydoğusunda Zeytinlitaş Tepesi’nin güney yamacında yer alır. Zeytinlitaş Tepe, Köprüçay'ın önemli bir kolu olan Koca Dere ile Gökçeler Deresi arasında parçalanmış bir sırt şeklinde uzanır.
Antalya'ya 26 km. uzaklıktaki Geyikbayırı köyündedir. Antalya'dan batı yönünde Çakırlar köyü üzerinden Geyikbayırı köyüne gidilebilir. Köyün merkezinden mağaraya 5 dakikalık bir yürüyüşle erişilebilir.
Antalya, Kemer Karacasu ilçesi, Yukarı Çamarası ile Nart/Gedik köyü arasında yer alır. Mağaraya her iki köyden de gidilebilir. 20-25 dakikalık bir yürüyüşle Narlıgedik köyü daha yakındır. Afrodisias harabelerine de yakındır.
Antalya-Kemer sahil yolunun yaklaşık 40. km’sinde Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan bir kaya altı sığınağıdır. Obaköy mevkiindedir.Deniz sahilinde 25 m. yükseklikte sığınak biçiminde bir mağaradır. Doğal tahribatla büyük ölçüde zarar gördüğünden içindeki dolgu tabakaları yağmur suları ve rüzgârla sürüklenerek akıp gitmiştir.Antalya bölgesinin ikinci önemli Prehistorik merkezidir.
Antalya'da Atatürk Parkı'nın denize inen falezli kıyısındadır. Mağaraya karadan ulaşım yoktur. 60 m. toplam uzunluğundaki mağara yatay mağara tipindedir. Denizle bağlantılı olması nedeniyle deniz mağarası da sayılabilir. Genellikle kurudur. Doğu salonunun bir kısmı sular altındadır.
Zengin florası sayesinde adeta doğanın içerisinde bir sığınak olan Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, Antalya’ya 20 km. uzaklıkta. 1986 yılından bu yana ziyarete açık olan park, temiz havası, yemyeşil tabiatı ve büyüleyici manzaralarıyla, sayısız ziyaretçiyi günübirlik dinlenme ve piknik gibi aktiviteler için kendine çekiyor. 7 adet küçük göletin, küçük şelaleciklerle birbirine bağlandığı 2 km’lik bir kanyon içindeki şelalenin yer aldığı tabiat parkı, bölgenin 100’den fazla kuş çeşidini içinde barındırıyor.
Yukarı Düden Şelalesi, şehir merkezine 10 km. uzaklıkta, Kepez ilçesi sınırları içerisindeki Şelale Mahallesi’nde bulunuyor. Antalya’nın görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında ilk sıralarda yer alan şelale, çevresindeki mesire ve piknik alanları ile şehrin içerisinde yemyeşil bir vahayı andırıyor.
Eşsiz manzarası ve kent merkezine yakınlığı sayesinde Antalya’nın en çok ziyaretçi çeken noktalarından biri olan Aşağı Düden Şelalesi, Lara Bölgesi’nde, Antalya şehir merkezine 8 km. uzaklıkta, peyzaj düzenlemesiyle oldukça ferah bir atmosfere sahip Düden Parkı’nın içerisinde yer alıyor. Türkiye’de denize dökülen tek şelale olan Aşağı Düden’in suları, 40 metrelik falezlerden Akdeniz’e kavuşuyor.
Antalya’nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Kayabükü Köyü’nün altındaki vadi içerisinde yer alan Uçansu Şelalesi, bölgede bulunan Çündere Deresi’nden dolayı, Çündere Şelalesi olarak da biliniyor. Şelale, Antalya merkeze yaklaşık 165 km, Gündoğmuş’a ise yaklaşık 24 km. uzaklıkta.
Yukarı Uçansu ve Aşağı Uçansu olarak ikiye ayrılan Uçansu Şelalesi, Antalya şehir merkezine 65 km. mesafede, Serik’e bağlı Gebiz’deki, Akçapınar Mahallesi’nde bulunuyor. Şelale, Havutlu ve Bal Dereleri’nin birleşmesi ile oluşan Uçansu Deresi’nin üstünde, deniz seviyesinden 400 metre yüksekte yer alıyor. Şelaleler aynı zamanda, ülkemizin işaretlenmiş en uzun ikinci yürüyüş rotası olan Aziz Paul Yolu üzerinde. Bu rotayı yürüyenler, şelaleleri görme fırsatı buluyor.
Vahşi güzelliğiyle dikkat çeken Uçarsu Şelalesi, Kaş ilçesine bağlı Gömbe Yaylası’nın üzerindeki Batı Toroslar’ın en yüksek noktası olan Akdağ’dan fışkırıyor.
3024 metre yükseklikteki Akdağ’ın 1800 metre yüksekliğinden fışkıran sular, yaklaşık 50 metre yükseklikteki, altında bir mağara olan kayalardan aşağıya doğru sanki beyaz bir bulut gibi uçuyor. Suyun uçması ve etkileyici görünümler oluşturması nedeniyle de şelale, Uçarsu olarak adlandırılıyor.
Antalya’nın az bilinen doğa harikalarından biri olan Kocaçay Şelalesi, Döşemealtı ilçesi Ekşili Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Şelale, yöre halkı tarafından ‘Ekşili Şelalesi’ ve civardaki değirmenle bağlantılı olarak, ‘Gavurun Pınarı’ olarak da biliniyor.
Türkiye’nin en güzel şelalelerinden biri olan Manavgat Şelalesi, adını bulunduğu ilçeden alıyor. Şelale, ilçe merkezine 4 km, Antalya merkeze ise 72 km. uzaklıkta bulunuyor.
Antalya’nın kıyıda köşede kalmış bakir güzelliklerinden Çitdibi Takım Şelaleleri, Konyaaltı ilçesine bağlı Yarbaşçandır Mahallesi sınırlarında bulunan Çitdibi Köyü’nde yer alıyor.
Uzunluğu 2 km. olan plaj Alanya'nın batısında yer alır. İnce kumlu alabildiğine geniş bir plajdır. Kleopatra'nın bile banyo yaptığı söylenen bu plajın bir özelliği de denizin sığ olmasıdır.
Alanya'nın yaklaşık 20 km. batısında çamlık, doğal, ince kumlardan oluşan güzel bir plajdır. Çadır kampı yapılabilecek alan mevcuttur.
Alanya'nın doğusunda, Antalya-Mersin karayolu üzerindedir. Keykubat Plajı ile bunun 14 km'lik sahil uzantısından oluşur. Sahil boyunca plaj tesisleri bulunmaktadır.
Antalya-Mersin karayolu üzerinde Alanya merkezden batıya doğru 6 km. uzaklıkta bulunmaktadır, Ulaş Plajındaki "Karayolu Ulaş Dinlenme Parkı" sahil yolunu takip eden arabalı yerli ve yabancı turistlerin dinlenme yeri olarak düşünülmüş ve bu amaçla yapılmıştır.
Antalya'nın en güzel plajlarındandır. Manavgat'a giderken güneye inen yoldan yaklaşık 6 km. gidildiğinde ulaşılan şirin, doğal bir plaj ve sahildir.
Gazipaşa'nın Koru Mahallesi'nde bulunan bu plajda deniz; kendi kendini filtre eden tek deniz olma özelliğine sahiptir. Üç doğal havuzu vardır, Bunlardan iki doğal havuz özellikle yeni yüzme öğrenenler için idealdir.
Antalya'nın 12 km. doğusundadır. Kumu gayet ince olup çam ormanları ile kaplıdır. Halka açık plajları, yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılayacak gazinoları ve soyunma kabinleri vardır.
Lara Plajı'nın batısında Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü yerdedir. Askeri dinlenme kampı olarak kullanılan plajın kumu çok ince, denizi sığdır.
Kaputaş Plajı, Kaş ile Kalkan arasındaki sahil yolu üzerinde bulunan kanyon ağzı plajı. Yer altından akmakta olan suyun deniz kıyısında kumlar arasından süzülmesi sonucu suyu genel olarak serin ve turkuaz rengindedir. Karayolundan 187 basamak inilerek plaja ulaşılır.
Antalya'nın 3 km. batısında, yaklaşık 1.5 km. uzunluğunda kum çakıl karışımı bir plajdır. Belediyenin yaptırıp işletmeye açtığı halka açık plaj tesisleriyle yeme, içme ihtiyacına cevap verebilecek gazinolar, pansiyonlar ve oteller vardır,
Kemer'de Beldibi Mevkiinden başlayıp Tekirova'ya kadar olan bölüm genellikle ince kumlardan oluşan doğal bir plajdır. Kemer merkezde Belediye Plajı, yat limanı yanındaki Ayışığı Plajı ve Phaselis Plajı denize girenler tarafından tercih edilen plajlardandır.
Tarih, dağ, deniz, orman, sığ bir koy ve ince kumun birleşmesiyle meydana gelen eşine az rastlanır güzellikte bir plajdır.
Kayalık ve kumsal kıyıları, vahşi tabiat güzellikleri ve nefis kokulu portakalları ile dikkat çekmektedir.
İnce kumları ve güzel manzarası ile Akdeniz sahillerinin tabii plajlarına sahiptir.
Antalya'nın doğal bir limanı olup kayalık ve ince kumlu doğal plajlara ve güzel bir manzaraya sahiptir.
Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Patara , Kaş-Fethiye yolu üzerinde ilçe merkezine 45 km. uzaklıktadır. Patara, Türkiye'nin en geniş ve en uzun kumsalıdır.
Eskiden Sultan Reşat'ın mesire yeri olan plaj, Antalya'nın 15 km. kadar batısında, Kemer yolu üzerinde etrafı ormanlarla kaplı tabii bir plajdır.