Antalya sınırlarında yaşamış üç önemli Akdeniz antik uygarlığı "Likya”, “Pamfilya” ve “Pisidya”ya adanan Antalya Müzesi, 1988’de “Avrupa Konseyi Yılın Müzesi” ödülünü aldı. Perge Antik Kenti’nden çıkarılan heykellerin diğer eserlerden rol çaldığı Antalya Müzesi, Alt Paleolitik Çağ'dan Roma Dönemi'ne kadar uzanan bir döneme tanıklık ediyor.
Antalya’nın yakın tarihi ve halk kültürünü öğrenmek isteyenler Etnografya Müzesi’nde şehrin sosyal yaşamı, kültür ve gelenekleriyle ne kadar zengin bir birikime sahip olduğuna şahit olacaklardır. Antalya il merkezinin turistik bölgesi Kaleiçi’nde bulunan Müze, Osmanlı Dönemi’nden kalan iki tarihî konağın düzenlenmesiyle meydana getirilmiştir.
Müzenin bulunduğu bu bina iki katlı yığma taş duvarlı bir yapıdır.Bir dönem valilik binası olarak kullanılan ve Atatürk'ün Antalya'ya ziyaret edeceği haberi üzerine Antalyalıların birkaç günde içini temizleyip döşeyerek, Atatürk'e hediye ettikleri yirminci yüzyılın başlarına tarihlenen Atatürk Evi, iki katlı, üzeri kiremit çatı, taş bir yapıdır.
Antalya’nın en turistik bölgelerinden Kaleiçi’nde bulunan Mevlevihane’nin binası, Selçuklu Dönemi’ne ait. Kitabesi bulunmamakla birlikte Sultan Alâeddin Keykubad tarafından 1255 yılında inşa ettirdiği; Mevlevihane olarak ise 16. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlandığı düşünülüyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 Şubat 1935’te Alanya’ya yaptığı ziyaret sırasında bir süre kaldığı ev; sahibi M. Tevfik Azakoğlu tarafından dönemin Kültür Bakanlığına bağışlanarak 1987 yılında müze haline getirildi.
Stratejik konumu ve limanı sayesinde her dönem gözde bir yerleşim yeri olan Alanya’nın zengin tarihi mirasını, Alanya Müzesi’nde görebilirsiniz. Müze, Alanya Kalesi'ne çıkış yolunun başlangıç noktasında, Damlataş Caddesi üzerinde konumlanıyor.
Elmalı ilçesi İplik Pazarı Mahallesi'ndeki Eski Hükümet Konağı’nın yeniden düzenlenmesiyle 2011 yılında hizmete giren Elmalı Müzesi'nde, bölgenin tarihini aydınlatan önemli arkeolojik eserler sergileniyor.
Çocukların ve denizcilerin koruyucu azizi kabul edilen Aziz (St.) Nikolaos, nam-ı diğer Noel Baba, M.S. 3. yüzyılın ikinci yarısında Patara'da dünyaya gelmiş ve Myra'nın piskoposu olarak ölümüne dek burada yaşamıştır. Yaptığı iyilikler ve Hristiyanlık dünyasındaki önemli yeri ile Myra halkının sevgisini kazanan Nikolaos'un adına ölümünden sonra anıt mezar, ardından da büyük bir bazilika inşa edilir.
Side Müzesi, ziyaretçilerini, Side Antik Kenti'nde restorasyonla müzeye çevrilen bir Roma hamamı binasında karşılıyor. 1959 – 1961 yılları arasında, Yüksek Mimar Ragıp – Selma DEVREZ çifti tarafından restorasyonu yapılan ve 1962 yılında hizmete açılan müze, Türkiye'de bir köyde açılan ilk müze olma unvanını taşıyor.
Kepez Dokuma Park'ta yer alan ve bir zamanlar, Dokuma Fabrikasında çalışan işçilerin çocuklarını emanet ettikleri kreş binası olarak kullanılan bina, Kepez Belediyesince yeniden çocuklara armağan edilerek oyuncak müzesi haline getirildi. Anadolu Oyuncak Müzesi bugün, zengin koleksiyonu ve rengarenk dünyasıyla hem çocukları hem de çocukluk yıllarına yolculuk etmek isteyen yetişkinleri ağırlıyor.
Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED) Kaleiçi Müzesi, Antalya'nın kalbi Kaleiçi'nde, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli iki binada yer alır. Suna ve İnan Kıraç tarafından satın alınan bu binalar, 1993–1995 yıllarında yapılan özenli bir yenileme çalışmasının ardından "özel müze" statüsünde ziyaret açılmıştır.
Kepez Dokuma Park'ta yer alan ve bir zamanlar, Dokuma Fabrikasında çalışan işçilerin çocuklarını emanet ettikleri kreş binası olarak kullanılan bina, Kepez Belediyesince yeniden çocuklara armağan edilerek oyuncak müzesi haline getirildi. Anadolu Oyuncak Müzesi bugün, zengin koleksiyonu ve rengarenk dünyasıyla hem çocukları hem de çocukluk yıllarına yolculuk etmek isteyen yetişkinleri ağırlıyor.
Antalya'nın kuruluşundan günümüze kadar gelen büyük tarih yolculuğu; Kepez'in kalbi Dokuma Park'ta açılan Bir Zamanlar Antalya Müzesi'nde hayat buluyor. Kepez Belediyesinin, eski Dokuma Fabrikası'nın yönetim binasını düzenleyerek ziyarete açtığı kent müzesinde; geçmişten bugüne Antalya ve Antalyalılara özgü değerler, alışılagelmiş müze kalıbının dışına çıkılarak sergileniyor.