Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 Şubat 1935’te Alanya’ya yaptığı ziyaret sırasında bir süre kaldığı ev; sahibi M. Tevfik Azakoğlu tarafından dönemin Kültür Bakanlığına bağışlanarak 1987 yılında müze haline getirildi.
Stratejik konumu ve limanı sayesinde her dönem gözde bir yerleşim yeri olan Alanya’nın zengin tarihi mirasını, Alanya Müzesi’nde görebilirsiniz. Müze, Alanya Kalesi'ne çıkış yolunun başlangıç noktasında, Damlataş Caddesi üzerinde konumlanıyor.
Denizden ve karadan zor ulaşılabilirliği ve doğal korunaklı oluşu nedeniyle tarihi boyunca kesintisiz yerleşim gören Alanya Kalesi; Anadolu’yu süsleyen yüzlerce kalenin günümüze dek ayakta kalmış ve en iyi korunmuş olanlarından biridir. Uzunluğu 6,5 kilometreyi bulan surlarıyla, üzerinde yer aldığı tarihi yarımadanın boynunda parlayan bir mücevher gibidir. İlk iskan tarihi Helenistik Dönem'e kadar inmekle birlikte, tüm görkemiyle anıtsal bir kale şeklini alması, Anadolu Selçuklu Devleti Dönemi'ne denk gelir.
Yerleşim tarihi M.Ö. 9. yüzyıla kadar uzanan Syedra; Alanya'nın yaklaşık 20 kilometre güneydoğusunda, Seki Mahallesi sınırları içinde yer alır. Konumu itibarıyla bölgenin en stratejik kentleri arasındadır. Hem dağ kenti hem de kıyı kenti özelliğini birlikte taşıyan, iki farklı alanda yerleşime sahne olmuş Syedra’nın "Yukarı Kent" bölümü 400 metre yükseklikte ve yamaçta kurulmuş; bu nedenle yapılar kademeli olarak yerleştirilmiş; farklı seviyelere geçişler, merdivenlerle sağlanmıştır. "Aşağı Kent" bölümü ise güneybatı yamaçlarından kıyı şeridine kadar uzanan liman yerleşmesidir. Syedra'daki kazılarda ortaya çıkarılan yazıtlar sayesinde kentin, önemli yarışmaların düzenlendiği bir merkez olduğu ve en görkemli yıllarını M.S. 2.-4. yüzyıllar arasında yaşadığı anlaşılmaktadır. Kentteki yaşanmışlık izlerinin 13. yüzyıla kadar devam ettiği söylenebilir.
Toros Dağları üzerinde, Dim Vadisi ağzında yükselen Cebel-i Reis Dağı'nın güney eteklerinde, deniz seviyesinden 850 metre yükseklikte savunmaya uygun bir coğrafyada kurulmuştur. Alanya’dan yaklaşık 25 kilometre uzaklıktadır. En yakın köy Gözüküçüklü’dür. Antik çağda Dağlık Kilikya olarak bilinen bölgenin sınırları içerisindedir. Strabon, Laertes’ten bahsederken kenti, limanı olan ve göğüs biçiminde bir tepe üzerinde kurulmuştur diye tanımlar.
Alanya-Gazipaşa karayolunun 33'ncü kilometresinde yer alan antik kent adını Kommagene Kralı 4. Antiochos’un (MS 38–72) karısı Iotape’den alır. İmparator Trajan’dan Valerian’a kadar kent kendi adına sikke basmıştır. Kalıntılar Roma ve Bizans Dönemi özellikleri taşımaktadır. Denize doğru uzanan yüksekçe bir burun, kentin akropolü durumundadır.
Colybrassus, Alanya Güzelbağ Beldesi Bayırkozağacı Köyü sınırları içerisinde, Alanya’nın yaklaşık 30 kilometre kuzeydoğusundadır. Kent merkezi bir vadi içerisinde yer almaktadır. A. Albek, kenti, Pisidia’nın doğusunda Kilikya’nın batısında Hellenistik Dönem izleri taşıyan yerleşim yeri olarak tanımlar. Kentteki yaşamın Orta Çağ'a kadar devam ettiğini gösteren yazılı kaynaklar vardır.
Alanya’nın 12 kilometre kuzeybatısında Elikesik Köyü'ndeki antik kent, Pamfilya Bölgesi sınırları içerisindedir. Halk arasında ise Sinekkalesi olarak bilinmektedir. Antik Çağ coğrafyacısı Strabon,gemi yapımında kullanılan kerestenin kentten elde edildiğini, özellikle sedir ağaçlarının bol olduğunu, hatta Antonius’un bu bölgeyi Kleopatra’ya hediye ettiğinden bahseder. Kentte Helenistik Dönem'den Bizans Dönemi sonuna kadar oturulduğu gerek yazıtlardan gerekse kalıntılardan anlaşılmaktadır.
6 km uzunlukta surlar tarafından çevrilmiş, 10 hektarlık bir yarım Korakesion; küçük bir askeri birlikle bile doğal savunma kolaylığı ve korunaklı limanı sayesinde, korsanlar ve asiler için ideal bir sığınak olarak, M.Ö. II. yüzyılda korsan limanı ve merkezi oldu. Orta Kale’nin Arap Evliyası’ndan Ehmedek’e kadar olan kısmında bulunan iri blok taşlı, harçlı Helenistik sur duvarı M.Ö. II. yüzyılda kentin hakimi Diototos Tryphon döneminden kalmıştır.
Alara Kalesi, Alanya'nın 37 kilometre batısında, denizden 7 kilometre içeride Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından 1232 yılında yaptırılmıştır.
Naula Antik Kenti, Antalya’nın Alanya ilçesine yaklaşık 10 km. mesafedeki Mahmutlar Mevkii’nde bulunmaktadır. Antik kent, Mahmutlar’ın kuzeydoğusundaki düzlük alana konumlanmıştır.
Mağara, Alanya’nın içinde ve deniz kıyısında bulunmaktadır. Merkeze 3 km. uzaklıktadır. Toplam uzunluğu 30 m. olan mağara; kuru ve yatay mağara tipindedir. 200 m’lik bir alanı kaplamaktadır.
Antalya-Mersin karayolu üzerinde Alanya merkezden batıya doğru 6 km. uzaklıkta bulunmaktadır, Ulaş Plajındaki "Karayolu Ulaş Dinlenme Parkı" sahil yolunu takip eden arabalı yerli ve yabancı turistlerin dinlenme yeri olarak düşünülmüş ve bu amaçla yapılmıştır.